Wykonanie
30 czerwca 2014

Jedno z lepszych ciast jakie kiedykolwiek
jadłam! Cudowne połączenie kwaskowatych
jabłek, słodkiej, orzechowej masy,
gorzkiej czekolady i
maślanego ciasta. Najlepsze jest takie mocno zmrożone. Istne...CIASTO "NIEBO W GĘBIE!"Składniki:ciasto300 g
mąki1/2 szklanki
cukru200 g
masła2
żółtka2 łyżki
śmietany 18%1 łyżka
proszku do pieczeniamasa
jabłkowa1 kg
jabłek1
galaretka cytrynowa3/4 szklanki
cukrumasa orzechowa200 g mielonych
orzechów1 szklanka
śmietany 30%2
jajka3/4 szklanki
cukru300 g
masłamasa czekoladowa1 i 1/2
czekolady gorzkiej1/2 szklanki
śmietany 30%płatki migdałoweZarabiamy ciasto.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
masło (siekamy je),
cukier,
żółtka i
śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Następnie dzielimy je na 2 części, rozwałkowujemy na kształt naszej formy (u mnie 25 cm x 35 cm) i pieczemy 2 placki (15 minut/180*C). Studzimy je.Przygotowujemy masę
jabłkową.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy je z
cukrem około 10 minut. Wsypujemy
galaretkę. Mieszamy całość, aż do połączenia się składników. Wykładamy masę na jeden z placków.Przygotowujemy masę
orzechową.
Jajka ubijamy z
cukrem.
Śmietankę zagotowujemy. Wlewamy do niej mesę jajeczną, dodajemy zmielone
orzechy i gotujemy całość 3 minuty na małym ogniu. Studzimy.W misie miksera ucieramy
masło. Stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy pastę
orzechową. Masę wykładamy na
jabłka i przykrywamy drugim plackiem.Przygotowujemy polewę.
Śmietanę podgrzewamy.
Czekoladę kruszymy i zalewamy gorącą
śmietaną. Mieszamy mus delikatnie. Ciasto polewamy polewą.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Oprószamy nimi ciasto.Gotowy placek odstawiamy do lodówki na 24 godziny.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.