ßßß Cookit - przepis na CIASTO "NIEBO W GĘBIE!"

CIASTO "NIEBO W GĘBIE!"

nazwa

Wykonanie

30 czerwca 2014
Jedno z lepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam! Cudowne połączenie kwaskowatych jabłek, słodkiej, orzechowej masy, gorzkiej czekolady i maślanego ciasta. Najlepsze jest takie mocno zmrożone. Istne...
CIASTO "NIEBO W GĘBIE!"
Składniki:
ciasto
300 g mąki
1/2 szklanki cukru
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki cukru
masa orzechowa
200 g mielonych orzechów
1 szklanka śmietany 30%
2 jajka
3/4 szklanki cukru
300 g masła
masa czekoladowa
1 i 1/2 czekolady gorzkiej
1/2 szklanki śmietany 30%
płatki migdałowe
Zarabiamy ciasto.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło (siekamy je), cukier, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Następnie dzielimy je na 2 części, rozwałkowujemy na kształt naszej formy (u mnie 25 cm x 35 cm) i pieczemy 2 placki (15 minut/180*C). Studzimy je.
Przygotowujemy masę jabłkową.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy je z cukrem około 10 minut. Wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość, aż do połączenia się składników. Wykładamy masę na jeden z placków.
Przygotowujemy masę orzechową.
Jajka ubijamy z cukrem. Śmietankę zagotowujemy. Wlewamy do niej mesę jajeczną, dodajemy zmielone orzechy i gotujemy całość 3 minuty na małym ogniu. Studzimy.
W misie miksera ucieramy masło. Stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy pastę orzechową. Masę wykładamy na jabłka i przykrywamy drugim plackiem.
Przygotowujemy polewę.
Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę kruszymy i zalewamy gorącą śmietaną. Mieszamy mus delikatnie. Ciasto polewamy polewą.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Oprószamy nimi ciasto.
Gotowy placek odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/06/ciasto-niebo-w-gebie.html